Jarl von Schéele /N

FÖRELÄSNINGAR

"mellan sjöarna-STRÖVTÅG I SYDSKÅNSK NATUR" är ett program med bilder och upplevelser UNDER drygt 10 år i södra skåne. med startpunkt från stugan i dörröd görs utflykter till platser runt veberöd, vombsänkan och romeleåsen. I föredraget berättar jag om spännande möten och visar bilder på närkontakt med det vilda som brunstande kronhjortar och harar som slåss såväl som på sköna blommor, fjärilar och fåglar.


aktuella reseprogram:

Alaska - i onkel Hermans fotspår

I slutet av 1800-talet emigrerade grand-uncle Herman som 18-åring till Amerika. Efter äventyrligt laxfiske på ön Kodiak byggde han ett hus till sig och sin familj på ön Afognak, där han fick 10 överlevande barn. Lite av denna släkthistoria och mycket annat handlar detta program. Bilderna i programmet är huvudsakligen från min resa i maj och juni 2015, då jag bl.a. besökte Kodiak Island och Afognak.

I Floridas träskmarker

Under diverse strövtåg i Everglades National Park, Corkscrew Swamp och andra reservat kommer vi tätt inpå det vilda i Floridas subtropiska natur. Vi får närkontakt med  ormhalsfåglar och alligatorer, hägrar och trädstorkar, sköldpaddor, vitsvanshjortar, uttrar m.m.. Efter 24 år besöker jag på nytt Everglades och får återse min favorit bland fåglarna, rosenskedstorken. Första besöket gjorde jag under vinter och torrtid. Och denna gång i somras under "the wet season". Stor variation av motiv!

"Bara vi slipper se isbjörn!"

Följ med och utforska naturen i och kring Longyearbyen på Spetsbergen, där jag strövade omkring med laddad  kamera under några intensiva sommarveckor. Bilder på miljö, blommor och fåglar. Närkontakt med fjällräv och arktiska fågelarter som silvertärna, vittrut, skärsnäppa och mer ovanliga som ismås och brednäbbad simsnäppa. ( Se exempel på bilder i programmet på min albumsida  under rubriken Bilder.)

Berlinerluft

Berlin fascinerar både genom sin dramatiska 1900-talshistoria och som modern byggarbetsplats. En personlig rundvandring i såväl det historisk som

det moderna Berlin. Programmet bygger på flera Berlinresor under senare år . ( Se exempel på bilder i programmet på min albumsida under rubriken Bilder.)

Turen går till Tilos

Tilos är en av Tolvöarna och ligger i den grekiska arkipelagen. Dit kommer man via Rhodos. Här börjar mitt program. Följ med på mina

vandringar och upptäcktsfärder i öns vackra natur, ständigt på jakt efter exotiska fåglar som blåkråka, båtrast och biätare samt inte minst den eleganta och  vackra eleonorafalken, som förutom den utdöda dvärgelefanten är öns signum.


SVENSK NATUR:

"NÄR  DET VÅRAS ..."

Upplev min tolkning av våren i aktuella bilder. En skön resa genom en alltid lika efterlängtad som  nyckfull årstid. Dock med ett välbekant  och          återkommande mönster : vintern släpper sitt grepp, bäckarna börjar porla och markernas örter spira Tidigt börjar fåglarna sjunga och med glädje       hälsar vi våra flyttfåglar välkomna tillbaka till sina hemmamarker. Och det mesta kan vi uppleva i vår närmiljö. Flertalet motiv från Skåne.                    

Närkontakt med vinterns fåglar

Vintern hyser ett rikt fågelliv trots den stora flyttningen söderut. Småfåglarna är lätta att locka till fågelbordet. Men vill man komma i närkontakt med skygga rovfåglar krävs gömsle. Bilder på bl.a. vråkar, glador och örnar från mina rovfågelgömslen i södra Skåne.

Det är så friskt och stärkande i fjällen

Om mina bästa och värsta upplevelser i fjällvärlden - alltid lika stärkande! Bildkåseri från vandringar och upplevelser i framför allt Vindelfjällen och Abisko. Fjällvärldens blommor, fåglar och vyer. 

Högtidsstunder i mina hemmamarker

Under senare år har jag fått dubbla hemmamarker och detta program bygger på upplevelser av min närnatur i såväl nordvästra  som södra Skåne. Naturen hemmavid är oändligt rik på motiv. Såväl luftburna som jordnära! 


Från Abisko till Veberöd

Nerslag i svensk natur med start i fjällvärldens höstglöd och avslutning i södra Skåne. Ett program med naturmotiv av allehanda slag, inte bara fåglar.
Ring eller maila för aktuella prisuppgifter.


Jarl von Schéele/PN/N

Järnvägsgatan 12 A, 262 32 Ängelholm             Mobil: 0704-849796      E-post: jarl.vonscheele@home.se